Monday, July 26, 2010

Salad nasi

Selalunya kalau ada nasi lebih masakan tengahari, saya akan guna balik nasi tu untuk dibuat nasi goring. Tapi kat sini, nasi lebih akan digunakan untuk buat salad (lihat gambar). Nasi tu bolehla ditambah dengan daun salad, telur rebus, tomato, crab stik, atau apa sahaja ikut tekak masing-masing ! Sediakan sos vinaigrette dan gaul bersama-sama campuran tadi.


Vinaigrette

1.        6 sudu besar minyak zaitun (olive oil)

2.        2 sudu besar cuka balsimique (cuka epal pun boleh)

3.        2 sudu teh mustard

4.        Garam secukup rasa

5.        Rempah kari (ikut suka)

Gaul 1-5 dengan rata.

Selalunya hidangan salad dimakan sebelum hidangan utama. Boleh juga selepas hidangan utama.
Sos vinaigrette ini adalah satu kemestian bagi orang Perancis. Ia umpama sambal belacan la..kalau nak makan ulam!

No comments: